Juhan kanssa kahvilla

Tikkurilan lukion kuvataideopettaja Juha Rantanen tunnetaan opehommien lisäksi kuvataiteilijana ja performanssitaiteilijana. Vihdoin hänen (loistavaan) hulluuteensa voi tutustua myös vantaalaisessa galleriassa. Kannattaa mennä!

Juha seinä

Juha Rantanen seremonialavansa keskellä. Kuva: Eeva Tamminen.

Juha Rantanen on silloin tällöin esittänyt performanssejaan koulun juhlissa, ja usein myös hänen naamiaisasunsa ovat varsinaista taidetta. Nyt hän esittelee monipuolisesti omaa taidettaan Tikkurilan keskustassa sijaitsevassa Galleria K:ssa.

Mutta koska Juha on onneksi Juha, ei kyse ole tavallisesta näyttelystä. Paikalle kannattaa ehdottomasti hakeutua silloin kun Juha esittää Kahviseremoniansa. Eikä kannata tyytyä katsomiseen vaan myös osallistua itse seremoniaan. Kokemus on virkistävä ja hauska, ja se saa pohtimaan omia arjen rituaalejaan.

Seremonia

Kahviseremoniaan mahtuu aina muutama ihminen kerrallaan. Kuva: Antti Pentikäinen.

Kahviseremoniassa on piirteitä japanilaisesta teeseremoniasta.

– Moni Tilun oppilas on kuvataiteen ykköskurssin aikana saanut osallistua kahviseremoniaperformanssiin. Performanssin ensimmäinen versio, jossa oli mukana myös seremoniahuone, toteutettiin vuonna 2012 Tilun aulassa osana Nykytaiteen työpajakurssia. Tuolloin nimenä oli Suomalainen kahviseremonia, Juha kertoo.

Avajaisissa oli mukana monia Tilun opiskelijoita, jotka osallistuivat seremoniaan. Moni kommentoi, että kokemus oli huikea eikä lainkaan kiusallinen, kuten moni taisi ennakkoon pelätä.

Juhan videot on kauniita mutta arvoituksellisia. Kuva: Antti Pentikäinen.

– Nyt kahvihuone on rakennettu Vantaan taiteilijaseuran Galleria K:n näyttelytilaan, ja seremonian viimeisimmän version voi kokea koulun ulkopuolella keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, Juha houkuttelee tilulaisia.

Toki näyttelyssä on myös perinteisempiä installaatioita, videoita ja kaksiulotteisia teoksia. Esillä on paljon taiteen tekemisessä tarvittavia välineitä, jolloin teokset eivät tunnu staattisilta vaan jatkuvasti muuttuvilta.

Nuoli

Installaatiot koostuvat tutuista esineistä, mutta ne tuntuvat merkitsevän jotain syvempää. Kuva: Antti Pentikäinen.

Tilun blogi antaa Juhan näyttelylle espressonvahvan suosituksen (vaikka kahvi onkin perinteistä suomalaista suodatinkahvia). Tänne kannattaa mennä!

Juha Rantasen Kahviseremonia Galleria K:ssa 29.3.2018 asti. Avoinna ke klo 12-18, to-pe klo 11-17, la-su klo 12-16. Esitykset:

10.3. klo 13
14.3. klo 17
18.3. klo 13
21.3. klo 17
25.3. klo 13
28.3. klo 17

Lisätietoja:
Näyttelyn Facebook-tapahtuma
Galleria K

Kirjat

Mitä tämä tarkoittaa? Kuva: Antti Pentikäinen.

Aurinko

Tämä syanotypia muuttuu valon vaikutuksesta. Kuva: Antti Pentikäinen.

Valo

Tässä teoksessa on valot! Kuva: Antti Pentikäinen.