Draamaa luokkahuoneessa

Viime viikolla äidinkielen siiven luokissa kuultiin riitelyä, ikäviä syytöksiä ja ovien paiskomista. Kyse oli Pinja Valtosen ja Emilia Ihalaisen teatteridiplomiesityksestä Alfa ja Beeta, joka kertoi kahden lukiolaisen välienselvittelystä. Alla tytöt kertovat prosessistaan.

Scene2

Alfa ja Beeta -näytelmää esitettiin tavallisessa luokkahuoneessa, ja tapahtumat soljuivat keskellä yleisöä. Kuva: Antti Pentikäinen.

Me mietittiin kakkosvuonna, että olisi hauska tehdä lukion teatteridiplomi. Sen jälkeen suoritimme vaadittavat ilmaisutaidon ja teatterin kurssit. Vaatimuksena oli kolme pohjakurssia.

Aluksi meillä oli vaikeuksia keksiä esityksellemme aihetta, joten Satu Kiiskinen ehdotti, että Antti Pentikäinen voisi ehkä kirjoittaa meille käsikirjoituksen. Syksyllä 2017 Antti oli saanut valmiiksi näytelmämme käsikirjoituksen, mutta koulukiireiden vuoksi aloitimme esityksen harjoitukset vasta tammikuun 2018 loppupuolella.

Tytöt

Teatteridiplomin suorittaminen oli Pinjalle (vas.) ja Emilialle myönteinen kokemus. Esitystä arvioimassa oli myös ulkopuolinen asiantuntija. Kuva: Antti Pentikäinen.

Näytelmää oli hauskaa tehdä, vaikka vaikeuksilta ei voitu välttyä. Lukuisat naurukohtaukset, hermoja raastavat hetket sekä ylioppilaskirjoitukset pitkittivät harjoitusprosessia. Yo-kirjoitusten jälkeen harjoittelimme noin kolme kertaa viikossa. Tässä vaiheessa pääsimme tutustumaan hahmoihin pintaa syvemmälle. Lähdimme työstämään hahmojamme muun muassa seuraamalla roolihahmoillemme tyypillisiä maneereja oikeassa elämässä. Esimerkiksi hiusten heilautukset ja hihojen näpräykset olivat tarkoin harkittuja.

Esitysten lähestyessä jännitys kasvoi. Ensiesitys meni hätäisesti, mutta opimme siitä paljon. Toinen esitys olikin paljon parempi, koska hallitsimme tahdin, äänenpainot ja tunneilmaisun paremmin. Pääosin esitykset onnistuivat hyvin lukuunottamatta pieniä virheitä, kuten rehtorin kuulutus kesken esityksen ja muutamia kompastumisia. Yleisön reaktiot saivat meidät tekemään uusia havaintoja juonen kulusta, mikä auttoi meitä valmistautumaan arvioitavaan esitykseen.

Scene1

Emilia (vas.) ja Pinja olivay itse ohjanneet esityksen. Kuva: Antti Pentikäinen.

Opimme paljon näytelmän teosta ja saimme uuden näkökulman sitä, mitä lukion käynti voi olla. Tulemme aina muistamaan tämän kokemuksen, ja haluamme kiittää katsojia, Satua ja Anttia.

Toivomme, että teatteri tekeminen jatkuu Tikkurilan lukiossa!

Teksti: Pinja Valtonen ja Emilia Ihalainen


LISÄTIETOA TEATTERIDIPLOMISTA

  • Teatteridiplomia varten tarvitaan kolme pohjakurssia: ilmaisutaiden perus- ja jatkokurssit sekä itsenäisesti suoritettava teatterihistorian kurssi. Diplomikurssi on neljäs kurssi.
  • Diplomikurssista saa S-merkinnän sekä lisäksi erillisen todistuksen, joka on lukion päättötodistuksen liite.
  • Diplomityö voi olla esimerkiksi oma näytelmä, ohjaus, näytelmäteksti tai jokin muu teatterin tekemiseen liittyvä projeksi. Diplomissa onmyös kirjallinen osuus.
  • Lisätietoja antaa Satu Kiiskinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s