Uuden tilulaisen käsikirja

Hei uusi lukiolainen, olet pian aloittamassa opinnot Tikkurilan lukiossa! Olet luultavasti innoissasi, mutta samalla paniikkikohtauksen partaalla. Ei hätää, niin ovat kaikki muutkin. Tässä on pari vinkkiä uusille tilulaisille opiskelijoilta, jotka itse käyvät Tikkurilan lukiota ja ovat kokeneet saman. 

Tilun nimi

Miten lukio eroaa yläasteesta?

Lukiossa haastavuustaso nousee. Älä siis säikähdä, jos numerosi laskevat hieman. Se on täysin normaalia. Lukiossa on ohjausryhmä (esim. 18A ja 16D), mutta kaikki tunnit eivät ole heidän kanssaan. Kursseilla saattaa olla opiskelijoita eri ryhmistä ja jopa eri luokkatasoilta. Lukiossa opiskelu on siis hieman sekavampaa kuin yläasteella. Tämä auttaa kuitenkin tutustumaan uusiin ihmisiin.

Kurssit

Tikkurilan lukiossa on monia kursseja, joita ei ehkä muualla ole – esimerkiksi elokuvakursseja. Runsasta tarjontaa kannattaa hyödyntää. On muutenkin mukavaa, että jokaisessa jaksossa on joku aine, joka olisi sinulle mieluinen. Se helpottaa huomattavasti jakson aikana kasautuvaa urakkaa ja vähentää stressiä.

Huomattavaa on, että lukiossa käytetään monilla kursseilla paperikirjojen sijasta digikirjoja. Niiden ostamisessa kannattaa olla tarkkana, kuinka pitkän lisenssin ostaa. Jos aiot kirjoittaa aineen yo-kirjoituksissa, kannattaa ostaa tarpeeksi pitkä lisenssi. Kirjoitettavia aineita kannattaa miettiä alusta asti, ettei asia tule sitten yllätyksenä. Muista panostaa jokaiseen aineeseen, mutta erityisesti niihin aineisiin, joita ajattelit kirjoittaa. Ne merkitsevät kaikista eniten.

TiLu3 Jade Sipilä pieni

Tilussa on hyvät tilat. Kuva: Jade Sipilä.

Koeviikot eli jakson päätösviikot

Niitä ei kannata stressata liikaa! Päätösviikkoihin liittyy joskus kokeiden tekemisen rinnalla myös lyhyitä päiviä ja mahdollisesti jopa vapaapäiviä. Jokaisessa aineessa ei välttämättä edes ole koetta, vaan opintokäynti tai jotain muuta mukavaa.

Jakson aikana säännöllisesti opiskelemalla koeviikoista selviää hyvin. Kannattaa tehdä läksyt huolella ja projektit ajallaan. Et todellakaan halua tehdä kaikki kasaantuneita töitä päätösviikolla.  Yläasteella selvisi lukemalla vikana iltana, lukiossa ei!

Opettajat eivät muuten halua, että koeviikkoja kutsutaan koeviikoiksi. Ne ovat päätösviikkoja, ja syy siihen on, että opettajat luulevat sen tuovan vähemmän stressiä. Pyh, me sanomme.

Muita vinkkejä

Luokkahuoneita voi olla aluksi vaikea löytää. Luokkanumerossa ensimmäinen numero on kerros. Tämän jälkeen tulevat numerot kertovat luokkahuoneen numeron. Mitä pienempi se on, sitä lähempänä pääovia luokka on. Luokan nimi antaa myös vinkin minkä aineen luokka se on. Esimerkiksi Religio on uskonnon luokka ja Ateljee on kuvataiteen luokka.

Ruokailuvuorojen kanssa kannattaa myös olla tarkkana, koska ne vaihtelevat jaksoittain ja päivittäin. Älkää kuitenkaan huoliko, nämä kaikki asiat tullaan selittämään teille ja tulette oppimaan ajan kanssa kaiken. Kohta, ette edes muista alkujännitystä.

TiLu2 Jade Sipilä pieni

Tilu on hieno koulu! Kuva: Jade Sipilä.

Älkää myöskään pelätkö kysyä ryhmänohjaajalta, opettajilta, tutoreilta ja muulta henkilökunnalta neuvoa. He auttavat parhaansa mukaan.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua, ja pystyt aloittamaan lukion hyvällä mielellä ja ilman stressiä. Me muut oppilaat odotamme innolla teitä tänne. Mukavaa tiluttelua!

Tervetuloa Tiluun!

Teksti: Roosa Lindqvist ja Aki Hietamäki

Kirjoittajat siirtyvät Tilun kakkosluokalle syksyllä 2018. Tämä käsikirja tehtiin kurssityönä Viestinnän peruskurssilla (VIES01).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s