Kirjoja, jotka saavat innostumaan lukemisesta

Tilun ekaluokkalainen Tuuni Rantanen antaa pistämättömän kirjavinkin niille, jotka kaipaavat hauskaa ja helposti lähestyttävää lukuromaania. Jyri Paretskoin Shell’s Angels -kirjasarja tempaa mukaansa jokaisen.

Tuuni käsitelty pieni

Tuuni Rantasen mielestä Shell’s Angels -sarja sopii myös sellaisille, joille lukeminen ei yleensä maistu. Kuva: Antti Pentikäinen.

Jyri Paretskoin viisiosainen nuortenromaanisarja Shell’s Angels kertoo Henrin, Samun ja Rudin perustamasta mopojengistä ja heidän seikkailuistaan, ongelmistaan ja hauskoista kömmähdyksistään. Kirjoissa suhtaudutaan humoristisesti ja itseironisesti nuoruusajan kriiseihin ja noloihin tilanteisiin. Romaanisarja käsittelee nuorten silmin noloja tilanteita, suhdesotkuja, mopoilua, kavereita ja muita hormonihöpinöitä, joita setvitään jättämättä kaveria pulaan.

Paretskoin esikoisteos Shell’s Angels sai monet nuoret lukemaan, ja se innosti kirjailijan jatkamaan romaanisarjaansa neljällä jatko-osalla. Shell’s Angels voitti myös korkeatasosille nuortenkirjoille myönnettävän Topelius-palkinnon vuonna 2014.

Opettaessaan peruskoulussa Paretskoi halusi kirjoittaa nuorille kirjan, jonka haluaisivat lukea ne, joille lukeminen ei maistu tai joille se on vaikeaa. Nuorena hän ei itsekään saanut luettavakseen omasta mielestään hyvää nuortenkirjaa. Oppilaidensa kannustamana hän kirjoitti esikoisteoksensa, jotta olisi olemassa kirja, jonka hän olisi halunnut lukea nuorena ja jotta lukeminen olisi mielekkäämpää lukuinnottomille nuorille.

Paretskoin nuortenromaanit ovat helppolukuisia ja hulvattomia, ja ne jäävät lopussa aina jännään paikkaan. Suosittelen kirjoja nuorille koulutehtäviksi tai kevyeksi iltalukemiseksi tai nuorille, joille lukeminen ei ole lempijuttu eikä pakkolukeminen innosta. Kirja sopii myös viime tinkaan jääneisiin koulutehtäviin.

Teksti: Tuuni Rantanen

Kirjat

Viiden kirjan sarja ei lopu heti kesken. Kuva: Antti Pentikäinen.

Shell’s Angels -sarjaan kuuluu viisi teosta:

  • Shell’s Angels (2013)
  • Shell’s Angels ja Kalajoen hiekat (2014)
  • Shell’s Angels ja beibit (2015)
  • Shell’s Angels: Aivot narikkaan (2018)
  • Shell’s Angels ja viimeinen riskiretki (2019)

Haluatko kirjavinkkaajaksi?

Mikä kirja on sinusta tärkeä, kiinnostava tai hauska? Mikä teos sai lukemisen tuntumaan mahtavalta? Mikä romaani, novellikokoelma tai tietokirja jokaisen pitäisi lukea?

Jos haluat kertoa tilulaisille ja koko maailmalle kirjavinkkisi (mieluusti kuvan kanssa), ota Wilmalla yhteyttä Mila Griinariin tai Antti Pentikäiseen.

One response to “Kirjoja, jotka saavat innostumaan lukemisesta

  1. Päivitysilmoitus: Parasta lukemista | Tiluttelua·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s