Parasta lukemista

Tilussa vietetään jälleen lukuviikkoa! Maanantaista 19.10. alkaen tuemme lukuharrastusta monella tavalla. Meillä on jälleen lukutunteja ja jaamme myös opettajien ja opiskelijoiden lukuvinkkejä. Artikkelin lopulta löydät aikaisemmat kirjavinkkausjutut. Avaa siis kirja ja nauti!

Minna Kärnä
Stephen Hawking, Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin

Kia Kukkonen
Tim Walker, Lost in Suomi

Lost in Suomi kertoo kirpeän hauskasti, kuinka amerikkalainen mies opettelee Suomen ja suomalaisten tavoille. Kirja paljastaa esimerkiksi miltä suomalainen tervehdyskulttuuri ja hiljaisuus näyttäytyvät amerikkalaiselle sekä kuinka rakkaus auttaa sopeutumisessa uuteen maahan ja kulttuuriin. Kirja vie mennessään, ja yhtäkkiä huomaakin, että amerikkalaisen tarinoita toivoisi olevan lisää. Mikäli nämä amerikkalaisen tarinat kommelluksineen rupesivat kiinnostamaan, suosittelen erittäin lämpimästi kirjan lukemista.

Sonja Pellinen
Marja Björk, Poika

Kirja kertoo Marionin, myöhemmin Makke-nimisen nuoren tarinan kamppailusta sukupuolensa kanssa. Maken lapsuus ja nuoruus ovat jatkuvaa tasapainoilua sen välillä, mitä hän tuntee olevansa ja mitä hänen oletetaan olevan. Makke ei halua tuoda esille “tyttömäisiä” piirteitään, mutta ympäröivä maailma, joka on vahvasti sukupuolitettu, luo Makelle ongelmia. Kirja kuvaa hyvin nuoren Maken henkistä kamppailua väärässä ruumiissa ja hänen hämmennystään. Tarina pohjautuu Björkin oman pojan kokemuksiin. Äidin tunteet ja ajatukset näkyvät vahvasti myös kirjassa hämmennyksenä, häpeänä ja jopa hallitsemattomana vihana. Maken tarina on tunteisiin vetoava ja muutenkin erittäin hyvin kirjoitettu. Kirja käsittelee myös hyvin sukupuoli-identiteettien monimuotoisuuden ymmärtämistä.

Selma Donkor 
Juno Dawson, Mallikappale

Mallikappale kertoo nuoren Janan tarinan mallimaailman huipulle pääsemisestä. Kirja kertoo rehellisesti mallimaailman kauniit ja rumat puolet. Juoni etenee nopeaan tahtiin ja tarinaan on huomaamattaan helppo koukuttua. Suosittelen kirjaa kaikille, joita vähänkin kiinnostaa mallin ammatti tai muuten vain innostuu juonesta. 

Meryem Arslantas
Holly Bourne, Oonko ihan normaali?

Teos kertoo nuoren tytön elämästä OCD:n (pakko-oireinen häiriö) kanssa. Tyttö (Evie) lopetti koulunkäynnin sairastuessaan ja erakoitui pikkuhiljaa. Kirjan edetessä Evie pohtii normaalia elämää, hänen pakko-oirehäiriötään sekä suhteita poikiin ja muuhun maailmaan. Hänen tukenaan ovat Amber ja Lottie, joiden näkökulmista kirjan toinen ja kolmas jatko-osa kerrotaan. 

Kirja saa miettimään elämää OCD:tä sairastavan näkökulmasta ja saa lukijan jopa hieman stressaantumaan.

Meriam Ben Salah
Lucy Atkins, The Other Child

Kirja kertoo raskaana olevasta naisesta, jonka nimi on Tess. Hän on naimisissa Greg Gallon kanssa, joka on sydänkirurgi. He asuivat yhdessä Englannissa, kunnes heidän piti muuttaa Yhdysvaltoihin, kun Gregille tarjottiin Bostonista töitä. Tess ja hänen toinen lapsensa Joe muuttivat edeltä Bostoniin. Ensimmäisenä yönä Tess kuulee talon sisältä tulevan ääniä ja huomaa naapureissa jotain kummallista. Hänestä tuntuu, että joku tarkkailee häntä. Kirja on jännittävä ja jopa vähän pelottava. Suosittelen kirjaa, jos pitää jännittävistä ja pelottavista kirjoista.

Eero Lautanala
Väinö Linna, Täällä Pohjantähden alla -trilogia

Trilogia (1959,1960,1962) kertoo tavallisten suomalaisten elämästä noin 1870–1950 välisenä aikana. Se käy läpi monia tuona aikavälinä tapahtuneita merkittäviä tapahtumia tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Kirjat ovat erittäin viihdyttäviä ja silti erittäin uskottavia ja lukija voisi helposti luulla tarinan perustuvan oikeaan joskus eläneeseen perheeseen. Kirjojen lukeminen herättää helposti kiinnostuksen Suomen historiaan.

Hanna Mauro
Tove Jansson, Muumi-kirjat

Olen aina rakastanut Tilun naamiaispäivää, mutta tänä vuonna päivä oli poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Päivä tutussa yhteisössä vieraan identiteetin silmin nosti esiin kiinnostavia havaintoja, joista päädyttiin keskustelemaan tunneillakin. Kiitos mielenkiintoisista huomioista kanssakeskustelijoille!

Kukapa suomalainen ei muumeja tuntisi? Vasta naamiaishahmoni myötä huomasin kuitenkin, etten ollut ennen lukenut kaikkia sarjan kirjoja. Nyt ryhdyin toimeen, ja mikä ihmeellinen maailma niistä avautuikaan! Tove kirjoittaa tarkkanäköisesti ja viisaasti. Mikä muumitarinoista on sinun suosikkisi?

Ja jos haluat tutustua muumien luojaan, Tove Janssoniin, kannattaa käydä katsomassa upea Tove-elokuva, joka pyörii juuri nyt elokuvateatterissa.

Vanhat vinkkaukset

Seuraavista linkeistä löydät blogissa aikaisemmin julkaistut kirjavinkkaukset.

Toukokuu 2020
Lokakuu 1 2019
Lokakuu 2 2019
Toukokuu 2019
Lokakuu 2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s