Lukuvuosikatsaus

Aloitus_JPG

The Making of the Lukuvuosikatsaus! Lakkiaisvideon lukuvuosikatsausta kuvataan koululla. Pidempi versio löytyy Hälyn vuosikertomusnumerosta eli juuri täältä! Kuva: Antti Pentikäinen

Kulunut lukuvuosi on ollut Tikkurilan lukiossa tapahtumarikas kaikilta osin. Kun syyslukukausi alkoi, emme voineet kuvitellakaan tilannetta, jossa nyt olemme. Perinteisiä lakkiaisia ei voida järjestää jäähallissa vaan meidän on tyydyttävä virtuaalisiin juhliin ja siihen, että tulevat ylioppilaat noutavat todistuksensa koululta. Toivottavasti järjestelymme kuitenkin saavat kaikkien sydämiin sen keveän ja riemukkaan tunteen, joka valtaa itse kunkin kevään lakkiaisissa.

Onneksi ehdimme kokea mukavan, tavanomaisen ja vauhdikkaan lukuvuoden yli sen puolivälin. Syksyllä meillä oli tuttuun tapaan uusien ykkösten ryhmäyttämistä, IB-opiskelijoiden CAS-vierailu Luukkiin, kahdet lakkiaiset, musikaali ja monen monta muuta tapahtumaa. Ehdimme toimia isäntinä eri maista tulleille vieraille. Lukiossamme oli vieraina brasilialaisia ja ranskalaisia opiskelijoita ja opettajia. Lisäksi kouluumme tutustui erilaisia opettajaryhmiä eri Euroopan maista. Uutta ja poikkeuksellista tänä lukuvuonna lukiossamme oli lukuviikko. Lukuviikon aikana opiskelijat saivat lukea valitsemaansa kirjaa kolmen oppitunnin aikana. Saimme tästä niin hyvää palautetta, että jatkamme lukutuntien pitämistä myös ensi vuonna.

Kiitoksen ansaitsevat myös opiskelijat, jotka ovat ahkeroineet kukin kykynsä mukaan!

Tänä lukuvuonna jouduimme myös luopumaan monista tutuista asioista. Heitimme hyvästit pitkäaikaiselle oppimisympäristöllemme ja keskustelupalstallemme Fronterille. Tilun kahvilan toiminta loppui joulukuussa. Moni meistä jäi kaipaamaan aamupuuroa ja ihania mutta edullisia sämpylöitä. Tätä kirjoittaessani kahvilan jatko on vielä avoin.

Maaliskuun 16. päivä aloitimme vuorokauden varoitusajalla etäopetuksen. Neljättä jaksoa oli opetuksen osalta silloin jäljellä alle kaksi viikkoa. Sekä opettajat että opiskelijat joutuivat uuden haasteen eteen, vaikka erilaisten sähköisten välineiden käyttö oppitunneilla oli jo kaikille tuttua. Nyt jouduimme tekemään edellisten digiloikkien lisäksi jättihypyn monille ennestään melko tuntemattomaan etäopetukseen ja -opiskeluun. Opettajien etäopetusta hankaloitti lisäksi ylioppilaskirjoitusten aikataulun tiivistäminen siten, että ensimmäisen etäopetusviikon jokaisena päivänä oli ylioppilaskoe. Käytännössä opettajat valvoivat lähes jokaisen hyppytuntinsa ylioppilaskokeita. Tämä tarkoitti sitä, että opettajilla oli paljon vähemmän aikaa etäoppituntiensa suunnitteluun. Koeviikko ja uusintakuulustelut pidettiin etänä, lukuvuoden viimeinen jakso aloitettiin ja pääosin lopetetaankin etänä. Etäopetus ja -opiskelu on sujunut kaiken kaikkiaan melko hyvin. Suurkiitokset tästä ammattitaitoisille opettajillemme!

Kiitoksen ansaitsevat myös opiskelijat, jotka ovat ahkeroineet kukin kykynsä mukaan! On selvää, että myös ongelmia on ollut. Vaikka ensi syyslukukausi alkaisikin lähiopetuksessa, etäopetusajan negatiiviset kokemukset on huolella purettava läpi ja mietittävä, miten paikataan ne aukot, joita joillekin opiskelijoille on jäänyt. Myös positiiviset kokemukset täytyy hyödyntää tulevaisuutta ajatellen. Tämän prosessin olemme jo aloittaneet johtoryhmässä ja sen työstäminen jatkuu kesäkuun aikana.

Pandemia aiheutti siis kaikenlaisia muutoksia arkeemme ja jouduimme perumaan monia tapahtumia ja vierailuja. Suurimmat muutokset etäopetuksen ohella koettiin kuitenkin IB-linjalla. Maailmanlaajuiset IB-loppukokeet peruttiin ja lopulliset arvosanat joudutaan antamaan jo koulussa tehdyn näytön perusteella. Tämä aiheutti melkoisen lisätyön sekä IB-koordinaattorillemme että IB-opettajillemme. Myös IB-linjan pääsykokeet peruttiin ja tulevat IB-opiskelijamme valitaan toisin kuin aikaisempina vuosina.

Marianne JPG

Lukuvuosikatsaus ilmestyy myös Tilun lakkiaisvideossa.

Ylioppilaskirjoitusten nopeutetusta aikataulusta huolimatta Tikkurilan lukion kevään tulokset olivat hyvät, joissakin aineissa jopa erinomaiset. Monessa aineessa keskiarvo on maan keskiarvoa korkeampi. Menestyimme hyvin esimerkiksi seuraavissa kielissä: äidinkielessä, keskipitkässä ruotsissa ja pitkässä englannissa. Myös pitkän matematiikan pakollisten kokeiden keskiarvo tänä keväänä valmistuvilla oli maamme keskiarvoa suurempi. Pitkän matematiikan opiskelijoistamme kolme suoriutui ylioppilaskokeessa niin hyvin, että he saavat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön myöntämän 1000 euron stipendin. Onnittelut heille!

Sen lisäksi, että opiskelijamme ahkeroivat ja menestyvät hyvin ylioppilaskirjoituksissa, he suoriutuvat hyvin myös taito- ja taideaineissa. Useat kymmenet nyt valmistuvat ylioppilaat ovat suorittaneet liikunnan-, kuvataiteen-, musiikin- tai median lukiodiplomin.

Opiskeluissaan tai muissa toiminnoissaan ansioituneita ylioppilaita muistetaan stipendein.  Myös ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita muistetaan stipendein joko hyvien kurssisuorituksien perusteella tai muista ansioista. Stipendien lisäksi uudet ylioppilaat sekä ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat saavat hyvistä suorituksistaan kirjapalkintoja. Kiitän lämpimästi kaikkia stipendien ja kirjapalkintojen lahjoittajia!

Kiitos kaikille opiskelijoille, opettajille ja muulle henkilökunnalle kuluneesta lukuvuodesta! Onnea ja menestystä heille, jotka jatkavat muualla ensi lukuvuonna!

Rentouttavaa lomaa kaikille!

Marianne Heikkilä

One response to “Lukuvuosikatsaus

  1. Päivitysilmoitus: Pääkirjoitus | Tiluttelua·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s