Pääkirjoitus

Aloitus JPG

Kuvassa on Tilun opettajainkokous. Ne on järjestetty korona-aikana Meetissä. Voiko noissa kokea yhteisöllisyyttä? Voi, ainakin vähän!

Pääkirjoituksissa on tapana puhua asioista, joilla on ollut suuri merkitys julkaisun tekijöille ja yleisölle. Vaikka haluaisimme kirjoittaa jostain muustakin kuin vain koronaviruksesta, niin pakko on meidänkin siihen tarttua.

Kun maaliskuun puolivälissä siirryimme etäopetukseen, tajusimme pian, että painetun Häly-lehden tekemisessä ei olisi mitään järkeä. Ilman lakkiaisia emme voisi jakaa lehteä missään. Niinpä päätimme julkaista vuosikertomuksen sähköisesti koulun blogin osoitteessa. Tervetuloa lukemaan Tikkurilan lukion ensimmäistä sähköistä vuosikertomusta ja Hälyn kevätnumeroa!

Pikkuruinen virus pakotti siis Tilunkin mediat ottamaan suuren digiloikan, vaikka sähköisesti on julkaistu kaikenlaista jo vuosien ajan. Saapa nähdä, palataanko analogiseen julkaisemiseen Tikkurilan lukiossa enää koskaan.

Koronapandemia on kuitenkin tehnyt näkyväksi tärkeän ilmiön. Poikkeusaikana ja kriisioloissa viestinnän merkitys kasvaa entisestään. Lukio on paljon muutakin kuin tiedon siirtämistä opiskelijoille – se on kohtaamisia, huumoria, kosketuksia, ystävyyttä, odotusta ja kokemuksia. Kun siirryimme etäopetukseen, kaikki tuo jäi pois.

Onneksi sähköiset viestintävälineet saatiin nopeasti käyttöön ja ne venyivät myös epämuodolliseen viestintään. Tiluun perustettiin sosiaalisessa mediassa pyörivä Koronaklubi, jossa julkaistiin kaikkea mahdollista musiikista runoihin ja letunpaistovideoista puujalkavitseihin. Sama tapahtui myös monilla kursseilla. Musiikkia ja taidetta alettiin luoda yhdessä verkkotyökalujen avulla. Kielten puhekursseilla taas päästiin höpöttämään koulukavereiden kanssa kaikesta mahdollisesta.

Tukiopetusta ja opiskelijahuollon kohtaamisia alettiin järjestää netissä. Myös opettajakunta alkoi juoda aamukahveja Meetissä, ja joka maanantain pedagogisilla kahveilla pääsimme päästelemään höyryjä ja nauramaan yhdessä.

Teimme siis sitä, mitä olemme aina tehneet eli kohdanneet toisemme. Nyt emme tosin olleet enää kasvokkain, välissämme oli teknologiaa. Tärkeintä on ollut huomata, että koulun viestintä ei saa olla vain virallisia tiedotteita, Wilma-viestejä ja kurssien tehtävänantoja. Viestinnässä pitää olla myös iloa ja elämyksiä!

Hyvää kesää kaikille!
Mila Griinari ja Antti Pentikäinen

 

Vuosikertomuksen sisältö

Rehtorin lukuvuosikatsaus
Etäopetus – onnistunut katastrofi? Haastattelimme opiskelijoita
Opettajien kirtohaastattelu: Miten sujui etäopetus?
Koronatarinoita
How to survive Pre-IB
Pre-IB memes
Jaksaminen: Ole lempeämpi itseäsi kohtaan! 
Kolumni: Kun kaikki mene epäin mäntyä
IB visual arts exhibition impresses online
Virtuaalinen elokuvaleirikoulu Sodankylän elokuvajuhlille
Kansainvälisyys hankkeet – Miten korona vaikutti?
Kirjavinkkejä kesäksi
Opiskelijabudjetilla Pietariin
Kukkia kahvilalle ja Katjalle!
Etäopiskelija vai epäopiskelija – Sarjakuva
Stipendit – Palkintoja hienoista suorituksista
Kevään uudet ylioppilaat

Blogissa on vuosikertomustarinoiden lisäksi kymmeneiä juttuja Tilun elämästä joka vuosi. Kannattaa tutustua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s