Ole lempeämpi itseäsi kohtaan!

Sari ja Koira JPG

Otso-koira ulkoiluttamassa lukiokuraattori Sari Moisasta.

Lukiokuraattori Sari Moisas auttaa ja opastaa tilulaisia monenlaisissa elämäntilanteissa. Tässä haastattelussa hän antaa osaamisensa kaikkien Hälyn lukijoiden käyttöön. Sari löytää itse eväitä jaksamiseen muun muassa valokuvaamisesta, ulkoilusta, työyhteisön tuesta ja huumorista. 

Miten tilulaiset ovat selvinneet korona-ajasta?

– Pääosin tilulaiset ovat selvinneet ihan hyvin tästä ajasta. Meillä on kaikilla omat tapamme kohdata uusia tilanteita, ja tässä koronan aikana se on näkynyt niin, että joillekin tilanne ei ole ollut mitenkään erityisen hankala. Osalle kotoa opiskelu on ollut jopa helpotus, kun ei ole tarvinnut ponnistella sosiaalisten suhteiden kanssa tai on saanut vapaammin hallita ajankäyttöään. Joillekin tilanne on taas ollut ahdistava.

Toisaalta näitä tuntemuksia on voinut olla samalla opiskelijalla laidasta laitaan päivästä riippuen. Samanlaisia tunteita varmaan on ollut myös koulun aikuisilla. Ainakin itselläni on vaihdellut tunnelma eri päivinä ja tilanteissa.

On normaalia reagoida uuteen ja epävarmaan tilanteeseen.

Koulun ruokaa moni on kertonut kaivanneensa ja kavereiden näkemistä odotetaan. Itsenäinen opiskelu netin välityksellä on ollut ajoittain monelle raskaampaa verrattuna perinteiseen koulussa opiskeluun. Harmillista tässä ajassa on ollut se, että monen kesätyösuunnitelmat ovat muuttuneet ja kesätyöpaikka on jäänyt saamatta.

Millaisia vaikeuksia poikkeavat tilanteet ja epävarmuus yleensä aiheuttavat?

– Ne vaikuttavat meihin usein sen mukaan, miten olemme aiemmin tottuneet selviytymään haastavissa tilanteissa. Yleisesti voisi sanoa, että on ihan normaalia reagoida uuteen ja epävarmuutta aiheuttavaan tilanteeseen. Jos elämässä on perusasiat kunnossa, tukea ja turvaa ympärillä, niin voisi arvella, että tässäkin tilanteessa on luottavaisemmalla mielellä.

Jos taas samaan aikaan omassa elämässä on kuormittavia asioita, surua tai huolta, niin koronan aiheuttamat rajoitukset saattavat tuntua erityisen hankalilta. Jos on kokemusta aiemmasta elämästä siitä, että selviytyy hankalista tunteista, se on voimavara tässäkin tilanteessa. Monen opiskelijan kanssa olen kevään aikana miettinyt miten voisi olla lempeämpi itseään kohtaan ja miten voisi vaatia vähän vähemmän itseltään, jos jaksaminen ei ole parasta.

Mitä kannattaa tehdä, jos on vaikea jaksaa? Mistä saa apua?

– Jos on vaikeaa ja tuntuu, että omat keinot eivät ihan riitä, on koulussa opiskeluhuollon väki (terkkari, psykologi, kuraattori) töissä ja valmiina miettimään keinoja jaksamisen tueksi opiskelijan kanssa. Me olemme myös kesäkuussa töissä ja heti elokuun alussa taas paikalla. Kesäterkkari-toiminta palvelee koko kesän ajan tilulaisiakin. Koulun työntekijöiden lisäksi on erilaisia koulun ulkopuolisia tukitahoja, joista olemme jo laittaneet opiskelijoille viestiä kevään aikana ja teemme kesän ajalle listausta kesän ajan tukitahoista.

 

Kesäterkkari lopullinen

Kesäterkkari auttaa kesälläkin. Ota yhteyttä, jos siltä tuntuu.

Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan yksin hankalien ajatusten tai tunteiden kanssa. Yleensä asioiden jakaminen jonkun kanssa auttaa. Myös sen muistaminen, että hankalat tunteet ovat osa elämää ja ihan normaaleja reaktioita, jotka yleensä menevät ohi, antaa luottamusta siihen, että tästäkin selvitään. Koulun aikuiset miettivät jo nyt syksyä yhdessä ja suunnittelemme turvallista koulun aloitusta meille kaikille.

Tilun yhteisöllisyys on tärkeää tavallisessa arjessa ja erityisen tärkeää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa kun olemme fyysisesti etäällä toisistamme. Hankalien tunteiden aikana toivoisin kaikkien muistavan, että emme ole yksin tässä tilanteessa vaan jaamme tätä yhdessä. Tämä poikkeusaika ei myöskään jatku loputtomiin, vaan vielä me pääsemme tavalliseen arkeen koulussakin. Tästä jaksosta voi myös oppia sen, että luovuudella ja yritteliäisyydellä ratkaistaan isojakin pulmia.

Voiko auttaa itseään jotenkin?

– Poikkeustilanteessa hyödyllistä oman jaksamisen kannalta olisi pohtia, millaisiin asioihin itse voi vaikuttaa elämässään. Moniin asioihin voi onneksi vaikuttaa, vaikka kaikkea ei voikaan hallita.

Omassa elämässä voi huomioida ja hallita ainakin seuraavia asioita:

  • Nukkuminen, syöminen, liikkuminen
  • Oman asenteen miettiminen, positiivisuus ja pyrkimys myönteiseen ajatteluun (tätä voi opetella)
  • Ohjeiden noudattaminen, viranomaiset ovat miettineet valmiiksi hyviä neuvoja meidän turvaksemme – noudatetaan niitä
  • Mukavien asioiden tekemisen miettiminen ja tekeminen
  • Yhteydenpito läheisten ja kavereiden kanssa tavalla tai toisella, ajatusten jakaminen
  • Uutisten seuraamisen rajoittaminen jos tuntuu, että uutiset aiheuttavat ahdistusta
Koira

Otso on Sarin personal trainer ja varsin taitava valokuvamalli.

Sari, kerro vielä Hälyn lukijoille, mikä auttaa sinua jaksamaan?

– Omaa jaksamistani vaalin arkisilla asioilla. Mukavien asioiden tekeminen, hyvä ruoka ja läheisten kanssa oleminen auttavat jaksamaan. Kotona etätöitä tehdessä koetan erottaa työn ja vapaa-ajan selkeästi siten, että työpäivän jälkeen laitan työläppärin ja puhelimen pois näkyvistä.

Minulla on Otso-koira, joka huolehtii ulkoiluttamisestani säällä kuin säällä. Ihan parasta on lähteä koiran ja kameran kanssa metsään tai jonnekin, missä en ennen ole kävellyt. Myös kaikenlainen käsillä näpertely on rentouttavaa ja tavoitteeni on joskus vielä ommella kaikki vaatteeni itse. Nämä samat keinot jaksamisen tukena ovat käytössä myös ihan tavallisen arjen keskellä, ei vain nyt koronakeväänä.

Tosi tärkeä asia jaksamisessa sekä koronan aikana että muutenkin on töissä työkaverit ja yhteiset jutut, huumori, tunne siitä, että yhdessä tehdään ja jaetaan arkea. Opiskelijoiden kohtaaminen ja juttelut heidän kanssaan ovat myös tärkeä asia omassa jaksamisessa. Meidän koulun nuoret ovat viisaita ja keskustelut antoisia heidän kanssaan. Monesti mietin, miten itse en varmaan tuossa iässä edes osannut ajatella niin moninaisia kuin meidän opiskelijat.

Lue lisää ja ota yhteyttä: Kesäterkkari 

One response to “Ole lempeämpi itseäsi kohtaan!

  1. Päivitysilmoitus: Pääkirjoitus | Tiluttelua·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s