Opiskelijabudjetilla Pietariin

Aloituskuva JPG

Pietaria sanotaan joskus Pohjolan Venetsiaksi, sillä Nevajoki ja lukuisat kanavat tekevät kaupunkikuvasta kauniin.

Tämän kevään ylioppilas Sara Aspela kirjoitti jutun matkailusta pikkubudjetilla alkuvuodesta. Sen jälkeen iski koronavirus, ja monet maat sulkivat rajojaan. Matkustaminen on edelleen rajoitettua ja hankalaa, mutta uskomme vakaasti, että maailma vielä aukeaa!

Matkustaminen on ihanaa! Se on myös oiva keino paeta arkea ja avartaa maailmankatsomusta. Opiskelijalle matkailu on kuitenkin usein harvinaista herkkua. Näillä vinkeillä reissuun lähteminen onnistuu myös tiukalla budjetilla. Vinkit koskevat naapurin metropolia Pietaria, mutta niitä pystyy soveltamaan myös muualla.

Matkusta bussilla

Pietariin on mahdollista saada ilmainen e-viisumi. kun sinne matkustaa bussilla, laivalla tai lentäen. Lue e-viisumista tarkemmin Suomi-Venäjä seuran sivuilta. Bussireissu tulee kuitenkin halvemmaksi kuin muut välineet.

Matkustin hiihtolomalla Pietariin, ja bussimatkan hinnaksi tuli edestakaisin 36 € per henkilö. Lämmin suositus LuxExpressille, jonka 8 tunnin matkaa Pietariin helpotti hyvä valikoima leffoja ja sarjoja sekä ilmaiset kahvit ja kaakaot! Koronan jälkeen hinnat ja palvelut saattavat tietysti muuttua.

Kahvi

Lux Expressin ilmaiset kahvi- ja kaakaotarjoilut, nam!

Valitse matkan ajankohta tarkoin

Pietari on ehdottomasti kesäkaupunki. Kesällä se on täydessä kukassa, mutta sinne matkustaminen talvellakaan ei ole huono idea. Silloin turisteja on on huomattavasti vähemmän, jolloin suosituimpiin nähtävyyksiin ei ole pitkiä jonoja. Talvikuukausina matkustaminen on myös reilusti edullisempaa kuin kesällä. Lippujen hinnat, niin matkalippujen kuin nähtävyyksien, pomppaavat tuntuvasti ylöspäin mitä lähemmäs kesää tullaan.

Keväällä ja kesällä matkustaessa kannattaa olla liikkeellä ajoissa, jos haluaa saada edullisen majoituksen. Syksyllä ja talvella hotellin voi saada edullisesti lyhyelläkin varoitusajalla.

Itse varasin matkan helmikuussa vain muutama päivä ennen matkan alkua ja onnistuimme saamaan hyvän hotellin hintaan 122 euroa neljältä yöltä. Pyri valitsemaan hotelli, jonka huoneen hintaan kuuluu aamiainen, sillä vaikka Pietari on täynnä toinen toistaan herkullisempia aamiaispaikkoja, ovat ne usein hintavia.

Hanki ISIC-kortti

Opiskelijat saavat kansainvälisellä ISIC-opiskelijakortilla monia etuja ympäri maailmaa, ja se kannattaa ehdottomasti hankkia myös Pietarin matkaa varten. Kortilla pääsee esimerkiksi Emitaašiin ilmaiseksi! Kortin hinta on edullisimmillaan ostettaessa FRANK-sovelluksen kautta (n. 4 €), mutta huomaa, että jossakin kohteissa alennuksen saamiseen edellytetään fyysistä korttia. Tällaisia kohteita ovat esim. Iisakinkirkko ja Verikirkko, joista molemmista saa 40 prosentin alennuksen ISIC-kortilla. Fyysisen kortin saa vain yhdistämällä sen omaan opiskelijakorttiin ja esimerkiksi Suomen Lukiolaisten Liiton sivuilta ISIC-kortin yhdistäminen maksaa noin 14 euroa.

Lisätietoja löydät ISIC.fi-sivustosta ja ISIC:n omasta, ilmaisesta sovelluksesta sekä Suomen Lukiolaisten Liiton sivuilta.

Hinta

Eremitaašin lipun hinta ei opiskelijakortilla tunnu lompakossa.

Punnitse vierailukohteet

Pietarissa on monia nähtävyyksiä, mutta ne saattavat olla hintavia. On monia kohteita, joista mielellään maksaa enemmän, kuten suosituista Verikirkosta, Iisakinkirkosta ja Eremitaašista.

Mieti tarkoin, mikä sinua itseäsi kiinnostaa. Jos historia ei ole sinun juttusi, niin voit jättää useimmat museot välistä. Jos pelit kiinnostavat sinua, niin suosittelen käymään Soviet Arcade Machine -museossa, pääsylippu noin 6.32 euroa, ISIC-kortilla noin viisi euroa.

Juliste

Soviet Arcade Machine -museon tyylikäs juliste.

Pelikoneita

Näitä kun pääsisi pelaamaan!

Jos haluat nähdä rönsyilevän runsasta neuvostoarkkitehtuuria, ovat metroasemat täydellinen sekä edullinen vaihtoehto tähän! Yksi metromatka, jolla saa matkustaa niin pitkälle kuin haluat, kunhan et poistu laiturialueelta, maksaa vain noin 0,77 euroa. Katsasta metroasemista ainakin majesteettinen Avtovo ja Venäjän pisimmät liukuportaat Admiralteyskayan asemalla.

Suunnittele matkasi keskelle viikkoa, jolloin monissa nähtävyyksissä on ilmainen päivä. Esimerkiksi Eremitaaši on ilmainen kaikille joka kuukauden ensimmäisenä torstaina. Varaudu kuitenkin ilmaispäivinä ruuhkiin ja jonotukseen. Moniin kohteisiin on myös mahdollista ostaa etukäteen e-lippuja, jotka ovat usein edullisempia kuin paikan päältä. Tarkista siis tämä ennen kohteeseen menemistä.

Pietarissa on myös ilmaisia nähtävyyksiä. Tällaisia ovat muun muassa Kazanin katedraali, Kesäpuisto ja Pietari Paavalin linnoitus –  katedraali ja näyttelyt eivät kuitenkaan ole ilmaisia. Lisäksi Pietari on jo itsestään nähtävyys, joten suosittelen kävelemään ympäri Pietaria.

Suosi julkista liikennettä

Julkinen liikenne on Pietarissa yllättävän halpaa. Metrolippu maksaa alle 80 senttiä, ja Pietarin metroa on helppo käyttää. Samalla lipulla voit matkustaa niin kauan kun haluat. Metroalueelta poistuessasi joudut ostamaan uuden lipun, jos haluat jatkaa matkustamista.

Asema

Metroasemat ovat myös todella kauniita. Kuva Avtovon metroasemalta.

Bussit ja raitiovaunut ovat myös edullinen vaihtoehto. Hinnat ovat samaa luokkaa metrolipun kanssa, mutta bussilippuun ei kuulu vaihto-oikeutta, joten joudut ostamaan jokaiseen bussiin tai raitiovaunuun uuden lipun. Lisäksi bussijärjestelmä ei ole yhtä selkeä kuin metro, joten en suosittele tätä, ellet osaa jonkin verran venäjää.

Taksin tai Uberin käyttö Pietarissa on edullisempaa kuin koto-Suomessa. Hinta kannattaa sopia etukäteen kuskin kanssa tai suosia Uberin kaltaisia sovelluksia, joissa hinta on tiedossa jo ennen matkaa.

Paras tapa kuitenkin liikkua Pietarissa on käveleminen. Se on ilmaista ja samalla tulee nähtyä Pietarin kaunista arkkitehtuuria. Muista hyvät kävelykengät!

Ruokaile järkevästi

Vältä ruokailua pääkatu Nevski Prospektilla. Vaikka kadulla on monia todella hyviä ravintoloita ja kahviloita, ovat ne kalliimmasta päästä. Ruokailu ylipäätään ei ole juuri sen halvempaa kuin Suomessa. Lisäksi ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, kuuluu antaa 10 prosentin tippi. Nevskillä kävellessä poikkea siis ainakin parisataa metriä pääkadulta etsiessäsi ruokapaikkaa. Hinnat putoavat tuntuvasti ja ruoka on aivan yhtä hyvää.

Munkit

Pyshechnayan maukkaat donitsit.

Kahviloista suosittelen etenkin Pyshechnayaa. Se on aivan Talvipalatsin tuntumassa, ja sieltä saa neuvostotyylisiä donitseja ja makeaa kahvia. Ostimme kahdet kahvit ja kuusi donitsia (näitä jaksaa syödä kerralla enemmänkin), ja hinnaksi tuli vain noin 2,25 euroa.

Yritimme välttää pääkadulla ruokailua ja hienompia ravintoloita, ja maksoimme illallisista keskimäärin alle 13 euroa ja lounaista alle viisi euroa.

Hyvää matkaa!

Teksti ja kuvat: Sara Aspela

One response to “Opiskelijabudjetilla Pietariin

  1. Päivitysilmoitus: Pääkirjoitus | Tiluttelua·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s