Syrjinnästä vapaa alue

Tilussa on 1200 opiskelijaa ja jokainen heistä on erilainen. He edustavat erilaisia kulttuureja ja taustoja. Moninaisuus on yleisesti lisääntynyt. Onko moninaisuutta huomioitu kouluissa tarpeeksi hyvin ja tulisiko sen tukemiseen kiinnittää enemmän huomiota? Abiturientti Sonja Pellinen pohtii kolumnissaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Toimivassa ja terveessä kouluympäristössä opiskelijoiden sekä muiden koulun jäsenten tulee saada tasa-arvoista kohtelua: ketään ei saa syrjiä eikä asettaa epämukavaan asemaan. Voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, toteutuuko tämä kouluissa täysin. Haluan puhua siitä ovatko esimerkiksi tietyt koulutehtävät tai käytännöt kouluun sopivia. 

Joillakin liikuntatunneilla on edelleen käytäntönä tyttö-poika jaottelu. Tämä ei ota huomioon esimerkiksi muunsukupuolisia, transsukupuolisia, tai ihmisiä, jotka eivät ole täysin varmoja omasta sukupuoli-identiteetistään. Joillekin kyseinen jaottelu aiheuttaa muuten vain ahdistusta ja osalle valinta on haasteellinen. Minkä ihmeen vuoksi oppilaita jaoteltaisiin ja puhuteltaisiin heidän sukupuolensa mukaan? Eikö heitä voisi pitää vain opiskelijoina tai puhutella heitä niillä nimillä, joilla he itse haluavat. Käytäntö on muutenkin hyvin loukkaava, eikä lähellä nykypäivää. Onneksi tämä ei ole voimassa enää läheskään kaikilla liikunnantunneilla. Joidenkin mielestä kyseinen toteutus on helpompi. Riittääkö tämä kuitenkaan oikeuttamaan sen, että useat ihmiset kokevat tilanteen stressaavaksi?

Pienillä muutoksilla olisi iso merkitys monelle

Eräällä Tilun kurssilla väitellään opettajan valitsemista aiheista tai ryhmän itse keksimästä aiheesta. Aiheet ovat kuitenkin hyvin epäsoveliaita ja voidaan kyseenalaistaa, sopivatko ne kouluun. Mahdollisia vaihtoehtoja olivat esimerkiksi aiheet: pitäisikö homoilla olla adoptio-oikeutta ja onko sukupuolia enemmän kuin kaksi. Aiheet ovat haitallisia ja aiheuttavat monelle epämukavuutta sekä ahdistusta. Esimerkiksi ei-binäärinen opiskelija voi kokea olonsa hyvin tukalaksi, jos hänen kurssikaverinsa väittelevät hänen sukupuoli-identiteettinsä olemassaolosta. 

Koulun on oltava syrjinnästä vapaa alue, eikä paikka, jossa sorretaan ihmisoikeuksia tai aiheutetaan ihmisille epämukavuutta. Edellä mainitut asiat olisivat helposti korjattavissa. Esimerkiksi liikuntatunneilla ryhmäjaottelun voisi toteuttaa laittamalla ihmiset vain satunnaiseen järjestykseen. Tilussa on mahdollista valita sekaliikuntatunnit, ja niin pitäisi olla mielestäni kaikissa kouluissa. Minkä takia siis pitäisi jaotella ihmisiä heidän sukupuolensa mukaan varsinkin, jos he nimenomaa ovat valinneet sekaliikunnan? Myös väittelylistaan voisi helposti vaihtaa asiallisempia aiheita, tai opiskelijat voisivat keksiä ne itse.

Pienillä muutoksilla olisi varmasti iso merkitys monelle ihmiselle, eikä kyseisten esimerkkien muuttaminen olisi keneltäkään pois. Ihmisten tarpeet niin koulussa kuin muuallakin täytyy ottaa paremmin huomioon. Paljon muitakin esimerkkejä löytyy epäsopiviin koulutehtäviin ja muuhun koulun toimintaan liittyen. Oletko sinä kokenut jonkun koulussa toteutetun tehtävän tai toiminnan epämukavaksi itsesi, tai jonkun muun puolesta ja minkä takia?

Teksti: Sonja Pellinen
Kuva: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s