Mitä sukupuoli on?

Yhteiskuntamme on rakentunut binäärisen sukupuolikäsityksen ympärille; sukupuolia on vain mies, ja se toinen. Asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Viimeisimpien tutkimusten mukaan on todistettu, että sukupuoli onkin kokonainen kirjo erilaisia identiteettejä.

Jutun kirjoittaja on Tilussa opiskeleva transnuori, joka on oman kokemuksensa ohella perehtynyt asiaan liittyvään tutkimukseen.

MITEN SUKUPUOLI TULISI MÄÄRITELLÄ? Perinteisen ajattelun mukaan sukupuoli on se, minkä sukupuolen sukuelimet ja koromosomit yksilöllä on. Miehellä on penis ja kivekset, sekä XY-kromosomit, ja naisella on vulva, kohtu ja munasarjat XX-kromosomien kanssa. Mutta entäs sitten he, joille totuus on aivan jokin muu? Vuodesta 2017 eteenpäin Scientific American on julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita, joissa kerrotaan sukupuolikromosomien variaatiosta ja käytöstä. 

Kromosomit voivat ilmetä kaikenlaisissa yhdistelmissä yhden kromosomin joukoista jopa harvinaisempiin viiden kromosomin joukkoihin. Yleisimpiä yhdistelmiä on löydetty kuitenkin kuusi, josta voimme päätellä, että ihmisillä on kuusi eri sukupuolta. Nämä yhdistelmät ovat X, XX, XY, XXY, XYY sekä XXXY. Yksilöitä, joilla on jokin muu kromosomiyhdistelmä kuin XX tai XY, kutsutaan intersukupuolisiksi

Intersukupuolisten ihmisten lukumäärää on hankala hahmottaa, sillä monet heistä elävät koko elämänsä tietämättä omasta intersukupuolisuudestaan. Intersukupuolisuus ei nimittäin aina ilmene heti syntymässä sukuelimistä. Intersukupuolisuuden voi huomata murrosiän alkaessa, esimerkiksi jos kuukautiset eivät ala tai jos on yliherkkyyttä testosteronille eli mieshormonille. Joskus intersukupuolisen yksilön keho tuottaa määritellyn sukupuolen vastakkaisen sukupuolen hormonia murrosiässä, jolloin kehon ensi- ja toissijaiset sukupuolitunnusmerkit eivät kerro samaa tarinaa. Intersukupuolinen ihminen ei välttämättä kuitenkaan koe, että hänen sukupuolessaan tai sen ilmenemisessä olisi mitään vikaa, ja haluaa elää elämäänsä ilman, että on tarvetta oikaista tai korjata kehon hormonien tuotantoa tai sukuelimiä.

Entä jos määrittelemme sukupuolen niin, että kaikki, joilla on Y-kromosomi ovat miehiä ja loput naisia. No, kuten mainitsinkin, harvemmin saamme tietää omat kromosomimme, ellei sitä tutkita, ja kromosomeja on hankala määritellä ulkoa katsottua. Yksilö, jolla on esimerkiksi XXY-kromosomit, käynee läpi estrogeenipohjaisen murrosiän, ja piittamatta siitä, mitkä sukuelimet hänellä on haarovälissään, hän saattaa ilmaista sukupuoltaan niin kuin olettaisi binäärisen käsityksen mukaan naisen ilmaisevan. Voiko häntä sanoa silloin mieheksi, koska hänellä on Y-kromosomi? Tuskin kukaan kadulla vastaan käveleväkään sanoisi, että kyseessä on mies.

Yhteiskunnan rakenteita on hankala muuttaa.

Sukupuolta ei juurikaan voi hahmottaa pelkän anatomian tai kromosomien perusteella, sillä nekään eivät aina täsmää. Miten sukupuoli sitten kuuluisi määritellä? Sukupuoli on täysin sosiaalipsykologinen ilmiö. Toisin sanoen yksilö voi itse määritellä oman sukupuolensa sen perusteella, miksi hän sen tulkitsee. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko binäärisen sukupuolen käsite tulisi tuhota. Cissukupuolisia (eli yksilöitä, jotka kokevat sukupuolensa samana, kuin miksi se on määritelty syntymässä) on edelleen olemassa, vaikka samalla annettaisiin tilaa heille, jotka kokevat olevansa binäärisen sukupuolikäsityksen ulkopuolella. Yhteiskunnan rakenteita on hankala muuttaa, mutta on tärkeää ymmärtää, että rakenteet ovat keksittyjä, eivät absoluuttisia totuuksia.

JULKISILLA PAIKOILLA HAAHUILLESSA ON TÄRKEINTÄ MUISTAA, että on mahdotonta tietää toisen ihmisen identiteettiä pelkästään ulkonäön perusteella. Siksi on haitallista olettaa, että vastassa olisi mies taikka nainen. Yksilön sukupuoli-identiteetti on erillinen asia hänen sukupuolensa ilmaisusta ja vaatetuksesta. Identiteettiin vaikuttaa kuitenkin sukupuolen lisäksi moni muukin asia kuten esimerkiksi neurotyyppi ja seksuaalisuus. Joten normalisoikaamme sukupuoli-identiteetistä kysyminen, jos olemme siitä epävarmoja.

Jutun ensimmäisessä osiossa kerrotaan sukupuoliristiriidasta transnuoren näkökulmasta. Pääset lukemaan sen tästä.

Kuva: Wikimedia Commons

Lähteitä ja lisätietoa:

American physiological society sukupuolen määrittämisestä ja kromosomeista

Frontiers media: SRY-geeneistä ja aivojen sukupuolieroista

Transnaisten aivoissa esiintyvä harmaa ja valkea aine

Transsukupuolisten ihmisten aivotutkimusta

Scientific American artikkeli sukupuolen kaksijakoisuudesta

Joshua Kennonin blogipostaus kuudesta eri sukupuolesta

Setan artikkeli translaista

Sukupuolenkorjauksen vaikutuksesta nuorten itsemurhiin

Sukupuolenkorjauksen katumisesta

One response to “Mitä sukupuoli on?

  1. Päivitysilmoitus: Sukupuoliristiriita ja translaki | Tiluttelua·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s