Aktivisti houkutteli tilulaisia veganismiin

Benjamin Pitkänen on yksi Suomen tunnetuimpia eläinaktivisteja. Pitkänen vieraili Tikkurilan lukiossa viime viikolla, jolloin hän piti kaksi luentoa auditoriossa sekä osallistui OPKH:n kanssa keskusteluun. Pääsimme kaiken kiireen välissä haastattelemaan häntä.

Kahdessa auditoriotilaisuudessa Pitkästä ehti kuunnella useampi sata tilulaista.

PITKÄNEN PONNAHTI julkisuuteen vuonna 2021, kun hän protestoi uuden pikaruokaravintolan KFC:n edessä ja puolusti eläinten oikeuksia. Nykyään hän opiskelee Helsingin yliopistossa talous- ja sosiaalihistoriaa, ja kiertää Suomen kouluja levittämässä tietoa veganismista. Hän on myös yksi Viral Vegans -yhdistyksen perustajajäsenistä. 

Luennolla Benjamin kertoo veganismista diojen ja rajujen videoiden avustuksella sekä kehottaa kaikkia ryhtymään vegaaneiksi. Osa väkivaltaisimmasta materiaalista herätti yleisössä voimakkaita tunteita. Varoituksista huolimatta videoiden raaka sisältö järkytti joitakin voimakkaasti.

Joillekin eläintuotteista ja lihasta luopuminen on vaikeaa. Siksi saattaakin tulla mieleen, että vähentäminen on parempi asia kuin normaalin käytön jatkaminen. Pitkänen on kuitenkin ehdoton: hänen mielestään vähentämisen sijaan kaikki eläintuotteiden käyttö pitää lopettaa heti.

Pitkänen ehti keskustella opiskelijakunnan hallituksen kanssa luentojen välissä.

OPISKELIJAKUNNAN HALLITUKSEN tapaamisen yhteydessä Pitkänen ehti vastata Hälyn toimituksen kysymyksiin.

Kuinka tulit tietoiseksi veganismista?

‒ Katsoin vuonna 2016 Eartlings-nimisen dokkarin, joka herätti paljon tunteita. Sen jälkeen tajusin, miten paha tilanne on.

Mitkä olivat ensimmäiset askeleesi vegaanina? Mikä oli helppoa, mikä vaikeaa?

‒ Dokumenttielokuvan katsomisen jälkeen luovuin heti kaikista liha- ja eläinpohjaisista ruuista. Tämän jälkeen luovuin myös nahkasta ja muista eläintuotteista. Haasteita ei juurikaan ollut, koska olin niin šokissa dokkarin jälkeen.

Miten lähipiirisi suhtautuu veganismiin ja eläinaktivismiin?

‒ Perheellä ja muilla läheisillä oli todella positiivinen suhtautuminen asiaan, saan kaikissa tilaisuuksissa vegaaniruokaa ja kaikki tukevat minua.

Entä lihaa muistuttavat, esimerkiksi soijasta valmistetut kasvipohjaiset tuotteet, tai avokadot, joiden tuottaminen saastuttaa ympäristöä?

Pitkänen kertoo, että lihantuotanto on kuitenkin ilmastonmuutoksen suurin tekijä. Hän myös muistuttaa meitä siitä, että eläinten rehun tuotanto on loppujen lopuksi huonompi ympäristölle kuin ihmisten käyttämät soijatuotteet. Emme kuitenkaan saaneet suoranaista vastausta Benjaminin omasta mielipiteestä asiaan.

Mitä neuvoja antaisit vegaanisuutta pohtivalle nuorelle?

‒ Suosittelisin ihan kaikkia katsomaan Dominion-dokkarin sekä osallistumaan Oikeutta eläimille -järjestön järjestämään vegaanihaasteeseen. Ensimmäinen askel lukiolaisen vegaanisuuteen voi olla esimerkiksi se, että syö koulussa päivittäin vegaaniruokaa “tavallisen” liharuoan tai kasvisruoan sijasta.

Pitkänen onnistui lopettamaan eläintuotteiden käytön melko helposti, koska dokumenttielokuva järkytti hänet pahasti.

Anna vinkki lukiolaiselle vegaanisesta ruoasta tai välipalasta.

‒ Chocochili-niminen vegaaniruokablogi sisältää paljon erilaisia vegaanisia reseptejä. Henkilökohtainen lempparini on varmaan vegaaninen nachopannu, jossa on mustapapuja, vegaanista juustoa ja erilaisia kastikkeita.

Teksti: Alex Wright
Kuvat: Iida Hämäläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s